Roadkill chicken
Roadkill chicken is leuk recept van BBQ & More en een makkelijke manier voor het bereiden van een hele haan (kip) op de bbq. De bereiding is eenvoudig. Het karkas van de vogel beschermt het vlees tegen eventuele directe hitte. Omdat de kip op deze manier z’n beetje overal even dik is gaart deze zo gelijkmatig. Onderstaand een verzie met rubs die ik momenteel zelf erg lekker vind, je kan deze natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. De boter voegt in mijn beleving qua smaak echt iets toe. Veel plezier met het maken.
- Voâhberèding: 30 minutes
- Kauktèd: 1 hour
- Totale duâh: 1 hour 30 minutes
- Bùikkies: 2 Personen 1x
- Kategaurie: Hoofdgerecht
- Method: BBQ
- Keuke: Frans
Ingredients
- Régâh Rub Smokin’ Hot Chicks ( –> Klik hier en bestel direct in de webshop)
- 1 hele Kip
- 100 gram Roomboter (Ongezouten, op kamertemperatuur)
- 1 hele Citroen (De zest ervan)
- 5 blaadjes Salie
- 1/4 theelepel Knoflook granulaat
- 1/4 theelepel Witte peper (Uit de molen)
- Zout
- optioneel Verse basilicum voor de garnering
Instructions
Salie / Citroenzest boter maken
Gebruik de rasp om de zest van de citroen te krijgen, vergeet niet de citroen eerst goed te wassen. Snij de salie fijn en meng deze met de zest, roomboter, knoflook en witte peper. Breng de kruidenboter op smaak met zout naar eigen smaak. Rol je boter op in het huishoudfolie tot een cilindervormige toffee. Laat deze nog even opstijven in de koelkast voor gebruik. (Dit kan je ook één dag van tevoren bereiden. De boter doet het ook goed bij vis)
De kip voorbereiden
Haal de kip uit de verpakking, controleer deze op veertjes en verwijder deze. Leg de kip met de borst omlaag, verwijder nu de rug met behulp van het mes of de schaar. Duw de kip plat, maak daarbij gebruik van beide handen. Draai de kip om met het karkas omlaag en druk deze nogmaals aan. Zet de kip goed in de rub en zet apart. (Als je meer rub smaak wilt moet je zorgen dat de rub onder de huid komt).
De BBQ klaar maken en de Kip bereiden
Steek de bbq aan, stook deze naar 150°C en richt in op een directe wijze, voeg de chunks hout toe. Leg de kip met de vleeszijde naar beneden op het rooster van je Q. Grill een mooi kleurtje op de buitenkant. Ik maakte dit keer gebruik van een GrillGrate. Een speciaal rooster dan mooie “Grillmarks” geeft op je product. In dit geval lijkt het een beetje of er een vrachtwagen over de kip is gereden. Draai de kip hierna om met het karkas op het rooster. Gaar je kip op deze manier verder tot deze klaar is. Controleer met de Thermapen de alle delen op kern. Als alle delen minimaal een kerntemperatuur van 69-72°C hebben bereikt is de kip klaar. (Er zullen delen van de kip zijn met een hogere temperatuur).
Serveren
Snij de kruidenboter in plakken en serveer deze bij de kip.
Strooi wat gesneden basilicum over de kip en serveer direct.
Eet smakelijk!